Afspraak maken 088 - 828 24 00

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022 in Blogs van onze experts

Geschreven door Marnix Cleveringa, voormalig psychosomatisch fysiotherapeut bij Lijf & Visie.

Chronische pijn, zoals bijvoorbeeld langdurige nek-, rug-, schouder- of bekkenklachten, komt helaas ontzettend veel voor. Bijna één op de 5 mensen ervaart chronische pijn. Maar wat houdt chronische pijn nou eigenlijk in? En wat kun je eraan doen?

Het nut van pijn
We weten allemaal dat pijn een belangrijke functie heeft. Het waarschuwt ons dat er iets mis is en helpt om voorzichtig te zijn. Bijvoorbeeld als je je enkel hebt verzwikt. Dan zorgt de acute pijn ervoor dat je je voet tijdelijk niet belast, zodat je voet kan herstellen. Wanneer de fysieke oorzaak van je klacht herstelt, neemt ook de pijn af. Er is hier een normale verhouding tussen schade en pijn.

Bij chronische pijn is er iets bijzonders aan de hand. Je ervaart pijn, terwijl er geen duidelijke schade (meer) is. De pijn blijft aanhouden, breidt zich geleidelijk uit en heeft veel invloed op je dagelijks leven. We zien dat een kleine beweging, slecht slapen of zelfs een lichte aanraking voor veel pijn kunnen zorgen.

Bij chronische pijn is de pijn zelf het probleem geworden, en niet langer een onderliggende beschadiging.

Hoe kan het dat je zo lang pijn ervaart?
Onze hersenen beïnvloeden de gevoeligheid van ons zenuwstelsel. Het kan ervoor zorgen dat het gevoelig wordt en minder gevoelig. Net als met een alarm. Wij kunnen een alarmsysteem gevoelig en minder gevoelig afstellen. Een alarm stellen wij gevoeliger af als wij denken dat er iets bedreigends aan zit te komen. Misschien hebben we in de krant gelezen dat er een inbraakgolf in de buurt is. Het kan ook zijn dat er in het verleden bij je is ingebroken en dat je een nieuwe inbraak wilt voorkomen. In beide gevallen stel je de gevoeligheid van je alarm sterker af.

Met ons pijnsysteem is dat net zo. Wanneer wij iets bedreigends hebben meegemaakt zoals bijvoorbeeld een ongeluk, een ingrijpende ziekte of blootstelling aan langdurige stress met spanningsklachten, dan kan ons pijnsysteem daar gevoeliger door worden. Bij chronische pijn is ons alarmsysteem, het zenuwstelsel, te gevoelig afgesteld. Waardoor bewegingen die normaal niet tot pijn zouden moeten leiden nu wel erg pijnlijk zijn. Het alarm blijft maar afgaan. Je zenuwen en hersenen blijven pijnprikkels doorgeven.

Chronische pijn is erg vervelend en kan ons normale leven beïnvloeden. Werken of het huishouden wordt een steeds grotere opgave. Sommige mensen stoppen met sporten uit angst voor pijn. Het heeft invloed op je stemming, je voelt je moedeloos en soms gefrustreerd: “Waarom moet mij dit overkomen?”

Het kan zijn dat je onzeker wordt over de behandelbaarheid van je klacht, je hebt al zoveel geprobeerd. Veel mensen met chronische pijn hebben de neiging om te blijven zoeken naar de oorzaak van hun klachten. Logisch ook als er geen duidelijk verklaring gegeven kan worden voor de aanhoudende pijn. Zit de pijn tussen mijn oren? De pijn bestaat echt en je stelt je niet aan! Wel is het zo dat alle pijn in het brein geproduceerd wordt. En daar moet je dus ook de oplossing zoeken.

Wat kun je doen bij chronische pijn?
Gelukkig bestaat er een verklaring voor chronische pijn! En kun je zelf iets doen om je klachten te verminderen. Door écht te begrijpen wat er met jouw lichaam aan de hand is, leer je op een andere manier met de pijnsignalen om te gaan. Daardoor kun je weer beginnen met bewegen en sporten en zullen je klachten verminderen, dan wel volledig herstellen.

“Maar hoe doe ik dat dan?” hoor ik je zeggen. Dit hoef je uiteraard niet alleen te ontdekken. Bij Lijf & Visie behandelen wij mensen met o.a. chronische pijn in de eerstelijn. Op onze locatie in Schagen is  Machteld Lieffering gespecialiseerd in psychosomatische fysiotherapie. We werken ook samen in ons multidisciplinair team in de tweedelijns revalidatiegeneeskunde bij Lijf & Visie Revalidatie, wanneer de klachten meer complex blijken.

We helpen je om beter te begrijpen wat er aan de hand is. Daarnaast werken we samen aan het (weer) bewegen van het lichaam en aan ontspanning en ademhaling. We bekijken ook welke factoren in jouw omgeving, gedrag of gedachten een onderhoudende rol spelen. Vervolgens ga je zelf aan de slag om dit aan te pakken.

Bij Lijf & Visie hebben we de kennis en de kunde om je te helpen. We gaan samen op zoek naar wat voor jou belangrijke doelen zijn. En wij leren je hoe je deze doelen kunt bereiken. We vergroten hierbij
jouw lichamelijk en geestelijk vermogen om echt te verbeteren en weer optimaal te functioneren.

Contact
Wil je meer weten? Dat kan door ons te mailen via soest@lijfenvisie.nl of schagen@lijfenvisie.nl, of door ons te bellen via 088 – 828 2400. Je kunt ook gebruik maken van ons online aanmeldformulier.

Wil je meer lezen? Kijk dan op:

Psychosomatische Fysiotherapie

Of ga direct naar:

Revalidatie
 

Bekijk ook eens deze handige infographic film over chronische pijn:

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.