Afspraak maken 088 - 828 24 00

De Smartphone-nek: Weg ermee!

Donderdag 27 mei 2021 in Blogs van onze experts

Last van een zere nek? Heb je uitstralende pijn naar je schouder, arm, pols of hand? Ben je gehecht aan je smartphone? Regel je al je zaken tegenwoordig met je mobiel? Smartphonegebruik lijkt onschuldig, maar is het niet. Stiekem weten we dit al jaren. Waarom doen we er dan niets aan?

We zitten gemiddeld 4 uur voorovergebogen met hangende schouders, de nek bijna horizontaal en het hoofd vooruitgestoken met de telefoon in ons hand. Dit is topsport voor je nek!

Als je op je scherm kijkt, terwijl de smartphone of tablet op je schoot ligt, dan kantel je de nek zo'n 45 graden. Dat staat gelijk aan 22 kilo extra druk op de nekwervels. Hierdoor ontstaan pijnlijke nekklachten. De pijn begint meestal in het nekgebied en strekt zich uit tot de schouder, arm en rug. Soms ook de pols en hand. Ook kan er een vervelende drukkende hoofdpijn ontstaan.

Ondanks dat er veel meer bewustwording is dan 10 jaar geleden, blijven de smartphone klachten toenemen. Waar voorheen vooral de jong volwassenen het moesten ontgelden, manifesteert het zich tegenwoordig bij alle leeftijden. De klachten worden versterkt door een verkeerde werkhouding achter de computer. Vooral bij het thuiswerken zien we dit regelmatig.

Hoe zit jij?
Een verkeerde houding is, naast het overmatig gebruik van mobiele apparaten, de hoofdoorzaak van deze specifieke klachten. Daar ligt dan ook de snelste oplossing! Maar omdat de klachten vaak geleidelijk ontstaan, merken veel mensen het soms pas maanden later of kunnen ze het niet direct herleiden aan het vele telefoongebruik. In deze blog geven we 8 Praktische Preventietips mee. Haal er je voordeel uit!

Krijg grip op je klachten!
Houden je klachten aan of negeer je nek-, schouder-, armklachten te lang? Dan kan er mogelijk vroegtijdige slijtage & gewrichtsschade ontstaan. Ga daarom bij langdurige klachten altijd naar de fysio of oefentherapeut Mensendieck. Je kunt bij Lijf & Visie op onze locaties in Soest, Amsterdam, Schagen en op Texel terecht. Denise (locatie Texel) en Jantien (locatie Schagen) zijn als oefentherapeut Mensendieck gespecialiseerd in het behandelen van houdings- en bewegingsgerichte klachten.

“Via een persoonlijke behandelplan met een heldere uitleg en laagdrempelige oefeningen kom je stap voor stap verder om grip te krijgen op je klachten.”

8 Preventietips tegen de smartphone-nek

  1. Houd je hoofd in de neutrale positie van 0 graden.
  2. Houd je oren in een rechte lijn boven je schouders, dit betekent dat de kin licht wordt ingetrokken.
  3. Het is belangrijk om de schouders naar achter en omlaag te brengen. Open daarbij je borst zodat je ruimte voelt ontstaan aan de voorkant.
  4. Deze houding kun je alleen vasthouden als je je telefoon meer naar ooghoogte toe brengt in plaats van je hoofd naar je telefoon. Zorg er in een zittende houding dan wel voor dat je ellebogen worden ondersteund, anders komt er teveel druk op je schouders.  
  5. Verander regelmatig van positie. Houd de tijd in de gaten. De spanning in je nek ontstaat doordat je lang in dezelfde houding zit. Beweeg tussendoor en kijk regelmatig van je scherm af. Download bijvoorbeeld een app die om de twintig minuten een seintje geeft.
  6. Een goede rekoefeningen voor de nek die je tussendoor kunt toepassen is: beweeg met je oor naar je schouder (niet je schouder naar je oor) en houdt dit kort vast, herhaal dit enkele keren aan beide kanten.
  7. Gebruik de mobiele telefoon niet meer nadat je naar bed bent gegaan. Liggend op je zij met je scherm dichtbij je ogen zal je klachten doen verergeren. Tevens is het niet goed voor je nachtrust en je lichamelijk herstel tijdens je slaap.
  8. Last-but-not-least: Leg je tablet/telefoon weg! 😉 Neem een pauze van de schermen en laat je ogen en nekspieren ontspannen.

Spread the word: Smartphone-Nek: Weg ermee!
Klaagt iemand in je omgeving over een zere nek, pijn in de schouder, arm, hand, pols of hoofd? Zit hij of zij regelmatig onderuit gezakt op zijn mobiel? Wijs hem of haar op deze praktische houding & beweegtips.
 
Heb je kinderen? Onbewust loopt hun schermtijd gemakkelijk op. Zet je kinderen daarom het liefst met een tablet rechtop aan tafel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een laptophouder gebruiken. Zitten ze op de bank met een mobiel? Laat dan hun hoofd goed ondersteunen. En beperk de schermtijd.

Gaan je klachten niet over? Plan dan een intake afspraak in bij de fysiotherapeut of
Oefentherapeut Mensendieck

Meer lezen:

Overzicht


Relevante artikelen

Vakantiestress

Zondag 07 augustus 2022

Chronische Pijn

Dinsdag 21 juni 2022

Week tegen de Werkstress – preventietips

Woensdag 17 november 2021

Eerste hulp bij klok naar wintertijd

Vrijdag 29 oktober 2021

Overzicht

Afspraak maken?

Maak direct online een afspraak via onze website:

Online afspraak maken

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.